De maaibreedte van een gazonmaaier wordt meestal bepaald aan de hand van de te maaien oppervlakte. Dat wil zeggen: hoe groter de oppervlakte, hoe breder het maaidek. Maar klopt dat wel altijd?
Zitmaaiers
Stel, je maait met een kooimaaier of een machine met een zij- of achterlos. Dan staat het gras op lengte en kan het maaisel meteen weg. In dat geval klopt de theorie: hoe groter het oppervlak, hoe breder het maaidek. Maar werk je met een opvangmachine of een mulcher, dan gaat de theorie niet op.
Een machine met opvangbak moet het materiaal door een opening van het maaidek naar de opvangbak brengen. Daarbij is bij de meeste machines een te nauwe doorgang gemaakt, waardoor het gras niet snel genoeg naar de opvangbak gaat met als gevolg verstoppingen in het uitwerpkanaal. Etesia heeft de oplossing. Om het maaisel goed en snel op te kunnen vangen, hebben we eerst het maaidek ontwikkeld. Vervolgens de opvangbak en als laatste het voertuig. Dat betekent dat Etesia een kort kanaal heeft van maaidek naar opvangbak. Daarnaast hebben de maaiers een beweegbare plaat die omhoog gaat als de opvangbak wordt geleegd. Daardoor heb je altijd een schoon uitvoerkanaal en geen verstoppingen.
Met dit systeem is alles op te rapen. Takken, bladeren en haagsnoeisel. Het kanaal tussen het maaidek en de opvangbak is dusdanig kort, dat er geen extra hulpmiddel nodig is om het materiaal zonder problemen de bak in te krijgen.
Loopmaaiers
Bij de loopmaaiers heeft Etesia gekozen voor het duocut maaidek. Met dit maaidek kun je zowel opvangen, mulchen en aan de achterzijde lossen. De maximale maaibreedte voor een machine met opvang met alleen de kracht van de messen is 124 cm.
Met mulchen heb je ook beperkingen. Het gemaaide gras blijft onder het maaidek en wordt meerdere malen gesneden. Daarbij is de rijsnelheid van groot belang. Die moet aangepast worden aan de breedte van het maaidek. Met een breed mulch-maaidek kun je minder snel rijden.
Etesia heeft twee breedtes op de maai-mulchmachines: 80 cm en 144 cm. Bij de 80 cm versie is er zelfs een keuze voor een te openen uitworpluikje aan de zijkant, waardoor je met langer te maaien gras toch sneller kunt rijden. Zet je in de eerste werkgang het luikje open, dan blijft het maaisel op het gazon liggen. Ga je er vervolgens met een gesloten luikje nog eens overheen, dan krijg je het gewenste mulchresultaat.
De breedte geeft vaak ook nog een beperking met doorgangen, bomen en poortjes. Als de maaibreedte te breed is, kun je meestal niet snel door poortjes en langs bomen of hagen. Daardoor wordt de maaisnelheid verlaagd. Dat betekent dat een brede machine niet altijd sneller werkt.
Ook de materiaalkeuze van het maaidek is zeer belangrijk. Etesia werkt voornamelijk met xenoy, aluminium en Mastershock. Deze legeringen zijn sterk en geleiden het gras makkelijk naar de opvangbak. Daarmee heb je minder motorvermogen nodig. Er is ook een maaidek van plaatstaal of gewone kunststof PP of PE. Plaatstaal gaat vaak snel oxideren en daarbij word de binnenkant ruw. Daardoor blijft het gras vast zitten. Ook de zachte kunststoffen krijgen snel beschadigingen aan de binnenzijde met hetzelfde ‘plakeffect’ als gevolg.
Do’s
- Denk goed na over wat je wilt gaan maaien en of je het maaisel op wilt vangen. wilt laten liggen of beide.
- Kijk goed naar eventuele smalle doorgangen of obstakels.
- Laat je goed informeren door een gespecialiseerde dealer.
Dont’s
- Neem niet de goedkoopste maaier. De materialen zijn bij deze machines ook meestal van mindere kwaliteit. “Goedkoop is duurkoop”
- Kies niet een te breed maaidek. In de meeste gevallen kun je hier niet snel mee maaien en moet je langzamer gaan rijden dan gewenst.